Morgen begint de astronomische herfst. Hoewel meteorologen zeggen dat deze al op 1 september is gestart, geef ik de voorkeur aan de traditionele methode om de seizoenen te benoemen. Gezien de mooie nazomer die we hebben ervaren, lijkt me dat volkomen gerechtvaardigd.
Volgens Wetenschap in Beeld en Wikipedia vindt de overgang van de zomer naar de herfst morgenmiddag plaats om 14:44 uur (Midden-Europese Zomertijd). Dat is het moment wat de herfstequinox wordt genoemd. De term 'equinox' is afgeleid van het Latijn en duidt op het tijdstip waarop de zon precies boven de evenaar staat, terwijl dag en nacht even lang zijn.
Dat de dagen korter worden, is al goed merkbaar. Deze week valt de duisternis ruim een kwartier vroeger dan de vorige week. Persoonlijk vind ik dat niet onaangenaam. In tegenstelling tot mensen die moeite hebben met het gebrek aan daglicht, houd ik juist van de huiselijke gezelligheid die ontstaat wanneer de lampen aangaan.
We sluiten ondertussen volgens mij een prachtige zomer af. Een pdf-bestand met onze zondagse menu's van deze zomer is al weer in het digitale archief van deze website opgenomen.
Morgen maak ik weer de eerste foto's voor het boekje met onze herfstmenu's. Dit houdt niet in dat we meteen overstappen op gerechten zoals sukadelapjes met rode kool en appeltjes of wildschotels met gestoomde spruitjes. Met een middagtemperatuur die naar verwachting ruim boven de 20° C uit zal komen, zou dat nog wat zware kost zijn.
Op de eerste dag van deze herfst komt er dus nog een koud voorgerecht uit de keuken. Een zomerse salade zal naast de haricots verts bij het hoofdgerecht niet ontbreken. Er komt binnenkort vast nog wel een moment met stoofvlees, stamppotten of erwtensoep op het menu. Ik kijk er naar uit.