Gebruiken van onze kerststal


Op deze pagina's twee zaken: Eerst informatie over het gebruiken van één van onze kerststallen bij evenementen als kerstwandelingen en dergelijke. Daarna een handreiking over hoe wij met de verschillende scenes in en rond de kerststal omgaan.


Het gebruik van onze kerststal bij evenementen

Speciaal voor een kerstwandeling in onze eigen buurt is een grotere en robuustere kerststal gemaakt. Ook zou deze grote kerststal geschikt zijn voor grotere "huiskamers" of centrale ruimtes in bijvoorbeeld verzorgingshuizen en andere zorginstellingen. Mocht daarvoor interesse zijn, neem dan - liefst tijdig - contact met ons op.

De grote robuuste kerstgroep heeft staande figuren van ca. 25 cm hoog. Een oppervlak van ca. 100 x 60 cm is nodig om bijgaande totale scene te kunnen plaatsen.

Voor buitengebruik is het aan te raden om altijd een lichte, doorzichtige folie bij de hand te hebben om de niet-waterbestendige figuren tegen regen of andere neerslag te beschermen.

Hiernaast de affiches van de twee eerste evenementen waar onze grote kerststal gebruikt werd.


Chronologische volgorde van de scenes in onze kerststal

Traditioneel worden verschillende scènes in de kerststal gebruikt. Welke opstelling wanneer wordt gebruikt, is hieronder chronologisch opgesomd. Het is een plezierige activiteit om de veranderingen samen met (klein)kinderen door te voeren. Zo biedt het een kans om het verhaal te vertellen zoals Franciscus van Assisi het wellicht heeft bedoeld. Op de pagina Kerststal zijn de verschillende scenes terug te vinden. Volgens mij is het gebruik geen onveranderlijke wet van Meden en Perzen. We baseren ons op de traditie, het meest voorkomende gebruik, verrijkt met een beetje eigen interpretatie.

1e advent

Opzetten stal met kribbe, os en ezel. Jozef en Maria lopend op afstand “onderweg naar Bethlehem”.

2de -4de advent

Jozef en Maria elke adventszondag steeds een stukje dichter bij de stal. Laatste (4de) adventszondag de herders in de achtergrond met hun schapen.

24 december

Jozef en Maria komen in de stal. Op Kerstavond Jezus in de kribbe en de ster op de stal. Maria in zittende houding bij de kribbe.

25 december

Op eerste Kerstdag de herders in de stal. Schapen blijven op de achtergrond.

26 december

De wijzen uit het oosten op enige afstand van de stal onderweg.

27 december

De herders buiten de stal (niet bij hun schapen) verkondigend.

6 januari

Op Driekoningen: Stal en herders opruimen. De wijzen bij Jozef en Maria (met Jezus “in haar armen”). NB: Is een stukje eigen interpretatie. Vermoedelijk woonden ze immers niet meer in de stal, maar in Bethlehem.

7 januari

De wijzen opruimen. Jozef en Maria met Jezus onderweg naar Egypte. Daarbij gebruik ik wel de ezel omdat de geschenken van de wijzen Jozef in staat zullen hebben gesteld om met een lastdier te kunnen reizen.

2 februari

Met Lichtmis* wordt alles weer opgeruimd. Dit is een oude traditie bij kerststallen.


* Lichtmis is eigenlijk de dag dat 'pidjon ha'ben' (het vrijkopen van de eerstgeborene) wordt gevierd. Dus de presentatie van de eerstgeboren zoon in de tempel. Dit werd 30 dagen na de geboorte gedaan en was het moment van de ontmoetingen van Simeon en Anna in de tempel. Feitelijk dus voor de vlucht naar Egypte. Wij houden de traditie maar aan.