Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Voorjaar in de voortuin

Deze keer een kort 'tuinpraatje'. Het is volop lente. De planten hebben genoten van de hogere temperaturen en de recente regenval. Daardoor genieten wij nu van het voorjaar in de voortuin.

Onze voortuin is in 2008 aangelegd. Het is niet veel meer dan een smalle tuin met een langgerekte border. De beplanting is bijna allemaal nog origineel. We hebben er al 16 jaar plezier van.

De gesloten vak-beplanting loopt weer mooi uit. Bijna de hele border staat strak dicht. Alleen waar vorig jaar nog hoge margrieten stonden is dit jaar wat ruimte ontstaan. 

Stadstuintje met bloeiende bloemen

De bloemen van de bruidsbloem (Deutzia) zijn grotendeels open. Het frisse groen en de witte bloemtrossen zijn een lust voor het oog. 

De knoppen van de lage tuinhortensia beginnen al te kleuren, wat dit jaar opvallend vroeg is. Gewoonlijk bloeit deze variƫteit (Hydrangea serrata 'Forget Me Not') van juni tot en met augustus.

De ganzerik (Potentilla fruticosa) heeft al de eerste bloemen geopend. Een maand eerder dan gebruikelijk. Deze plant blijft bloeien tot het einde van de zomer.

Tussen de teruggesnoeide spierstruik (Spiraea decumbens) en lavendel is ruimte ontstaan. De aanwezige sieruien (Allium) werden verdrongen door de inmiddels verwijderde oude margrieten. 

Het blad van de resterende sieruien wordt trouwens opgegeten door slakken. In het najaar zal ik waarschijnlijk nieuwe bollen moeten poten en een gifvrije list tegen de slakken moeten verzinnen.

De oude margrieten zijn verhuisd naar andere tuinen. Op de ontstane ruimte staan nu de lagere Spaanse soortgenoten. In het najaar kunnen we beslissen wat ik daar ga planten. 

Al met al blijft het een onderhoudsarme tuin. Daar was bij het ontwerp al over nagedacht. Ruimte voor ongewenste kruiden is er bijna niet. Ook daardoor geniet ik nu van het voorjaar in de voortuin.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.