Op het moment van publicatie van deze blog wordt in de Koninklijke Schouwburg en op het Malieveld stilgestaan bij degenen die namens Nederland als militair hebben gediend onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesmissies. Bij ons hangt de vlag uit en we dragen een witte anjer.
De witte anjer is uitgegroeid tot het symbool voor de erkenning en waardering van veteranen. Daarnaast werd het een symbool voor het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetting. Op de verjaardag van Prins Bernhard werden in 1940 massaal vlaggen uitgestoken en bloemen gelegd bij standbeelden van leden van het Koninklijk Huis.
Het was het eerste grootschalige verzet tegen de Duitse bezetters. Direct werden er enkele drastische maatregelen genomen. Het uitsteken van de Nederlandse vlag, het vieren van Koninginnedag en het zingen van het Wilhelmus werden anderhalve maand na het begin van de bezetting door de Duitse machthebbers verboden.
Op 29 juni 1940 werden in Den Haag ook talrijke witte anjers gedragen, al dan niet met een oranje strik. Het dragen van een witte anjer kreeg door deze verzetsdaad een diepere betekenis. Tegenwoordig staat dat moment bekend als Anjerdag 1940.
Veteranen van UNIFIL droegen in 2005 en 2006 tijdens het defilé een witte anjer op de borst. In 2007 werd de Stichting Anjer Veteranendag opgericht om de anjer als officieel symbool erkend te krijgen. Vanaf 2014 wordt het bovendien toegestaan om de witte anjer op het militaire uniform te dragen.
Het Nationaal Comité Veteranendag verstrekt tegenwoordig witte anjers in groten getale aan iedereen die erom vraagt. Hoewel het dragen van verse anjers wellicht een sterkere verwijzing zou zijn naar de Anjerdag van 1940, kunnen de herbruikbare exemplaren als een duurzamere keuze worden beschouwd.
Op deze 21e Veteranendag vindt er geen defilé plaats. Vanwege de NAVO-top wordt volstaan met een besloten openingsceremonie en de manifestatie op het Malieveld, waar muziek, stands en foodtrucks aanwezig zijn. Het is echter vooral een gelegenheid waarop veteranen elkaar kunnen ontmoeten.
Wij tonen thuis kleinschalig eerbied en respect voor onze veteranen. Niet alleen voor hen die zorg nodig hebben vanwege fysieke of mentale trauma's, maar ook voor degenen die ogenschijnlijk ongedeerd uit de strijd zijn teruggekeerd.
De vlag hangt uit en we dragen vandaag witte anjers. We eren en waarderen daarmee alle Nederlandse veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties ons land hebben gediend.