Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Wateroverlast

Afgelopen donderdag kregen we een hevige regenbui. Weerman Reinier van den Berg beschreef de hagelstenen in het weerbericht als 'zo groot als duiveneieren'. Hoewel ik niet vaak duiveneieren zie, waren de hagelstenen met een diameter van 2 tot 3 centimeter inderdaad aanzienlijk groot. 

Tegenwoordig ervaren we regelmatig extreem weer, wat mij zorgen baart. Hoewel het hier niet tot grote rampen leidt, zijn er wereldwijd situaties met betreurenswaardige slachtoffers. 

Menselijke activiteiten hebben soms een directe invloed. Zo waren er in november overstromingen in Dubai, die mogelijk mede veroorzaakt waren door 'cloud seeding'. In Nederland speelt dit niet, maar klimaatverandering zorgt wel voor extremere pieken en dalen in het weer.

Deze week hadden we in Ede te maken met hevige regen. Hoewel deze niet zo omvangrijk was als de regen in Dubai, was het toch een flinke bui. Onze riolering kon het water niet aan. Dit hoort misschien bij de gevolgen van extreem weer, maar het blijft spannend.


Het resultaat was een overstroomde straat en delen van het trottoir die onder water stonden. In huis zagen we dat het waterpeil in de gootsteen en het toilet steeg. Gelukkig hadden we geen schade of overstromingen in huis. Het waterpeil had echter niet veel hoger moeten stijgen.

Na de heftigste regenval verzamelden een aantal buren zich buiten. Iedereen had wel een mening, maar slechts een paar mensen pakten het probleem daadwerkelijk aan. Dankzij mijn ervaring bij de afdeling Beheer wist ik gelukkig wat te doen.

Ik heb voor dit soort situaties een puthaak, die ik van onze rioolbeheerder heb gekregen. De brandweer hoefde voor het water in onze straat niet te komen. We hebben het zelf opgelost. Gewoon de juiste put openen en een paar keer de straatkolken schoonvegen. Het probleem was al snel verholpen.

En dan ontdek je dat sommige kolken niet naar behoren functioneren. Blijkbaar worden ze ook gebruikt om cement of gips weg te spoelen. Het verbaast me dan ook niet dat deze kolken hun functie hadden verloren.

Ik heb de gemeente via een melding verzocht de kolken te controleren. Tegelijkertijd kan er dan gekeken worden of de stankschermen nog juist zijn opgehangen. Vorig jaar was er buiten af en toe een rioollucht bij droog weer.

Wateroverlast zal zich in Nederland steeds vaker voordoen, vooral bij hevige regenval. We moeten soms water op de straat accepteren, aangezien niet elke bui direct verwerkt kan worden.

Het verbaasde me daarom niet dat de medewerker van de meldlijn de klacht met een welgemeend praatje wilde afhandelen. Ik heb hem mijn achtergrond uitgelegd. Gelukkig toonde hij begrip voor de situatie. De inspectie van de kolken zal spoedig plaatsvinden.


Update 6 mei 2024: De reiniging en inspectie van de kolken heeft vandaag plaatsgevonden. Complimenten voor de Gemeente Ede en de ACV.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.