Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Vastentijd

Op deze Stille Zaterdag val ik een beetje stil. Tegen mijn gewoonte in heb ik even niet zo veel praatjes. Ik ben deze week namelijk ongewild aan het vasten geweest. En dat vrat aan mijn gewicht, humeur en aan mijn energie.

Vandaag is het de laatste dag van de Christelijke vastenperiode. In die traditie moet je degenen die vasten trouwens met een kaarsje zoeken. Zelf houd ik me ook niet aan die gewoonte, maar ongewild ben ik de afgelopen week toch aan het vasten geweest. Niet uit overtuiging. Mijn lijf wilde gewoon even niets.

Ondertussen zijn mijn buren wel overtuigd aan het vasten. Vrijwillig en met een positieve instelling. De Ramadan duurt nog tot Aïd al-Fitr dat op 10 april begint. Zij leven in deze tijd elke dag toe naar de Iftar. De maaltijd na zonsondergang in de Ramadan. 

Ik kan met ze meeleven. Ik heb aan den lijve ondervonden wat het is om een paar dagen niet te eten. Mijn gewicht en humeur daalden flink. Daardoor is ook de energie minder.

Het enthousiasme van de buren krikt mijn energie wat op. Ik kijk vol ontzag naar mijn buurman, die elke dag trouw – net voor de zon ondergaat – het verse eten voor de Iftar gaat halen. Zij houden dat elk jaar een maand vol. Daar heb ik respect voor.

Ingang Ziekenhuis Gelderse Vallei

Medisch gezien is bij mij alles onder controle (van de arts ☺). Ik ben oprecht dankbaar dat we hier zo’n goede en vriendelijke zorg hebben. Dankzij de snel beschikbare en goede poliklinische begeleiding kan ik met een relatief gerust gemoed Pasen gaan vieren. 

Een oorzaak voor het opvlammen van de oude kwaal is niet gevonden. Dat is al bijna 10 jaar het geval. Niet voor niets wordt het een chronische aandoening genoemd. Er volgen nog wel wat onderzoeken, maar ik verwacht daar niet veel nieuws van.

Nu eerst maar even wat verloren gewicht terugkrijgen. De arts had het nog over aanvullende drinkvoeding, maar dat heb ik vrij resoluut afgeslagen. Ik wil me tijdens de paasdagen niet met zulke flesjes vullen, maar met andere etenswaren energie opdoen. 

En eerlijk gezegd heb ik inmiddels weer zin in de Paasdagen. De planning is rond. We weten wie er komt en wat we willen eten. De boodschappen zijn in huis. Ik wens u goede en vrolijke Paasdagen.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.