Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Lange Jaap

In mijn leeftijdsgroep is Jaap een veel voorkomende roepnaam. Vanwege mijn lengte werd ik regelmatig Lange Jaap genoemd. Vooral wanneer er meer personen met die voornaam in een groep waren. Deze blog gaat echter over een andere Lange Jaap.

Afgelopen week waren we een paar dagen in de kop van Noord-Holland. Daar staat de vuurtoren Lange Jaap in Huisduinen bij Den Helder. Het is een van de drie gietijzeren vuurtorens die in Nederland te vinden zijn. 

De Lange Jaap is gebouwd in 1878 en is de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa. De toren bestaat uit aan elkaar geschroefde gietijzeren platen, waardoor de vuurtoren erg zwaar is (ruim 500.000 kilo).

Dit soort vuurtorens kwamen in het nieuws vanwege gebreken. De Lange Jaap vertoonde vanaf 1998 scheuren in de vloeren en wanden. Aanvankelijk dreigde sloop. Inmiddels worden de plannen voor het behoud van deze vuurtorens uitgewerkt.

Rijkswaterstaat wil de cultuurhistorische waarde behouden en de levensduur verlengen. De plannen daarvoor zijn door Rijkswaterstaat in de gemeente Den Helder gepresenteerd.

Wij verbleven in het vakantiepark Ooghduynen in Julianadorp en konden elke avond het licht van de Lange Jaap (4 flitsen per 20 seconden) vanuit het keukenraam zien. Het leek dichtbij, maar een meting in Google-maps leerde me dat het hemelsbreed toch 7 kilometer ver was.

 

Een bezoek aan deze vuurtoren kon niet uitblijven. Donderdag waren we in fort Kijkduin en konden mooi even een paar foto’s van Lange Jaap maken. Inmiddels zijn de veiligheidsmaatregelen rond de toren (een permanent 70 meter veiligheidsgebied) afgeschaald. Alleen bij zeer harde wind wordt die ruimte rond de toren vrij gehouden.

In bovenstaande foto is te zien dat het een imposant bouwwerk is. Vooral wanneer je bedenkt dat hij bijna 150 jaar geleden gebouwd is. Tegenwoordig worden gigantische windmolens in het landschap geplaatst, maar de middelen die daarbij gebruikt worden had men toen nog niet.

De vuurtoren is met zijn ruim 63 meter de naam Lange Jaap zondermeer waard. Ik ben blij dat de Lange Jaap nog lang behouden blijft. En wanneer ze me nu Lange Jaap noemen, kan ik altijd zeggen “Die staat nog steeds in Den Helder”.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.