Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Bijen voeren

Rond deze tijd van het jaar laten zich de nodige insecten zien. De planten in onze tuin zijn daarvoor speciaal uitgekozen. De hortensia's en lavendel rond ons huis staan nu volop in bloei. Het bloemenmengsel op het dakterras begint ook langzaam in bloei te komen. Dit alles dient als voedsel voor insecten en bijen.

Er zijn nog al wat zorgen rond biodiversiteit. In stedelijke gebieden lijkt het aantal insectensoorten af te nemen. Hoewel ik niet voldoende kennis heb om dit te beoordelen, kan ik wel de plantkeuze in onze tuin aanpassen aan de adviezen van organisaties zoals Natuurmonumenten.

Bij het selecteren van planten en zaadmengsels die de gewenste insecten aantrekken, houd ik ook rekening met mijn eigen voorkeuren. Ik ben niet bepaald fan van muggen en wespen, dus je vindt lavendel bij onze zitplekken. Dit helpt om muggen en wespen op een afstand te houden, terwijl bijen zich juist van dichtbij laten fotograferen.

 Honingbij op bloem van hortensia

Naast wilde insecten en bijen, zijn in onze tuin ook honingbijen te vinden. De hortensia's en lavendel zijn bijzonder populair bij deze kleine wezens. Ik hoop dat ze hier voldoende voedsel kunnen vinden. 

Hoewel ze geen rugnummers dragen, heb ik wel een vermoeden van hun thuisbasis. In onze directe omgeving bevindt zich een bijenstal van de Bijenhoudersvereniging Veluwezoom Ede. Deze vereniging van imkers is al meer dan 125 jaar actief in onze regio. Ze beheren verschillende stallen, waarvan één bij publieksboerderij De Proosdij staat.

In Rooms Katholieke gebieden zie je vaak afbeeldingen van Sint Ambrosius in of bij dit soort stallen. Ambrosius is de patroonheilige van imkers. In onze overwegend protestantse regio werden vroeger bij bijenstallen eerder de voormalige bestuursleden geëerd.

Meer dan 40 jaar geleden woonde ik in de buurt van de bijenstal 't Immeloo aan de Kreelseweg, waar het standbeeld van de biddende imker van Joh. Weijland staat. Dit standbeeld huisvest zelf ook een bijenwoning. Gedurende mijn tijd daar, moest ik vaak de stalmeester bellen vanwege zwermende bijen.

Hier zie ik niet snel een zwerm verschijnen. Maar als dat toch het geval is, weet ik dat ik Henk of Jaap kan bellen. Dat is een andere Jaap. Mij niet bellen. Bij een zwerm van soms wel duizenden geagiteerde bijen ben ik ook geen held.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.