Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Zwammen

In Gelderland was afgelopen week een bijzondere zwam in het nieuws. In IJzendoorn was namelijk een rode traliestinkzwam in de bamboestruiken van een particuliere tuin ontdekt. Zoals de naam al aangeeft, zit er letterlijk een luchtje aan deze zwam.

De in IJzendoorn aangetroffen stinkzwam komt in Nederland niet vaak voor. In de afgelopen twee jaren was hij volgens omroep Gelderland maar twee keer gemeld op waarnemingen.nl. Misschien zit er niet alleen letterlijk een luchtje aan deze verschijning, maar ook figuurlijk.

In Europa schijnt de rode traliestinkzwam in het zuiden vrij algemeen te zijn. Ze groeit in Nederland nu nog alleen bij exotische planten. Dit laat echter zien dat het klimaat aan het veranderen is. Ik heb onderhand zelfs het idee dat de wijziging van onze klimatologische omstandigheden effect heeft op ons stadstuintje. 

Dat hoeft niet altijd verschrikkelijk te zijn. Tuurlijk wil ik graag mijn steentje bijdragen aan het terugdringen van de CO², maar als er dan plotseling iets nieuws groeit, kan ik daar toch wel plezier in hebben. Een spontane verrassing van de natuur maakt mij, ook al is de oorzaak minder plezierig, wel vrolijk.


In onze tuin ontdekten we voor het eerst de gekraagde aardster, die ik - net als die unieke rode traliestinkzwam - nog nooit gezien had. Dat zegt niet zo veel, want volgens de eerder genoemde site is deze soort in onze provincie in de afgelopen week al 25 keer gemeld. In de afgelopen maand kwamen zelfs al 18 meldingen vanuit de Edese natuurgebieden. Geen zeldzaamheid dus.

Hoe deze zwam plotseling in onze tuin is gekomen weet ik niet. Er komen elke keer wel wat zwammen onder de planten vandaan, maar dat zijn meer algemene paddenstoelen zoals de boschampignon.  

Onze tuin heeft qua vorm en beplanting al 15 jaar zijn huidige inrichting. Sommige mensen vinden dat saai en willen regelmatig een nieuwe tuinaanleg. Ik laat onze tuin maar gaan zoals het gaat. De natuur en het klimaat geven evenzogoed wel ontwikkeling. 

Zolang die micro-ontwikkeling van de biodiversiteit voor dit soort verrassingen zorgt, ben ik er blij mee. Er valt dan wat te zwammen over zwammen.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.