Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Zomervakantie

In onze regio zijn de zomervakanties begonnen. Voor de meesten een periode van rust. Genieten van de zomer. Andere dingen beleven. Herinneringen maken. Misschien op vakantie of toch even een vakantiebaantje. Even wat verdienen om spaardoelen te bereiken of het vakantiebudget aan te vullen.

Het is al even geleden, maar ik herinner me van mijn schooltijd vooral de vakanties. Ik had het op school goed en ben er makkelijk doorgerold, maar vond het overwegend saai en in de vakanties beleefde je tenminste wat. De kans om herinneringen op te slaan.

Voor onze vakanties werd door mijn ouders speciaal gespaard. Het waren geen ruige uitspattingen en we vierden de vakanties in eigen land. Mijn ouders huurden voor twee weken wat van een particulier, die op eigen erf een extra vakantiewoning had.

Omdat mijn ouders geen rijbewijs hadden, werden we als gezin weggebracht met een bestelbus. Die bestelbus was van twee van mijn ooms. Ze hadden een banketfabriek die in heel Nederland de HEMA voorzag van koekjes. Ons gezin met vier kinderen, de bagage en zes fietsen werden netjes op de plaats van bestemming gebracht. Mijn ouders met een oom als chauffeur voorin. Wij ‘los’ op een geïmproviseerd bankje in de laadruimte.

De eerste bestemming waar die bestelbus ons bracht was in Nunspeet achter een bakkerij. Daarna volgden Hulshorst, Enter bij Rijssen en Mechelen in Zuid-Limburg. Op een aantal plaatsen kwamen we meerdere jaren achtereen. Meestal waren het vakantiehuisjes op of bij een boerenerf. Vakantievrienden en -vriendinnen waren de kinderen van de verhuurders of de soms rijke kinderschare van hun buren. 


Op die kleinschalige boerenbedrijfjes leerde ik een koe te melken. Ik was daar trots op, maar met die koeien zelf had ik niet zo veel. Ik vond het vrij ongeïnteresseerde lome wezens met een saai eigen ritme. De paarden en vooral de kalveren daarentegen waren speelser en leuker om mee om te gaan.

Na afloop werden we weer netjes door één van de ooms opgehaald. Met een “misschien tot volgend jaar” vertrokken we weer naar Ede. De bestelbus weer vol met fietsen, bagage en ons gezin. Het hoofd vol met herinneringen die ik ook had vastgelegd in een vakantieschriftje. Die schriftjes heb ik helaas niet meer. De herinneringen in mijn hoofd gelukkig wel.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.