Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Viooltjes uit Nes

Wat mij betreft mag het wel voorjaar worden. Genieten in de zon en van al het nieuwe leven. Ik weet het. De lente begint pas over een maand, maar toch ... . Een echte winter is het immers ook niet. De natuur staat al in 'standje voorjaar'. Tijd om de patio op te fleuren.

Afgelopen week waren we op bezoek in het dorp Nes van de gemeente Noardeast-Fryslân. Er zijn meer plaatsen met die naam, maar dit Nes ligt aan de Waddenzee bij Lauwersoog en is eerder een dorpje dan een dorp. 

Qua oppervlak is de bebouwde kom van Nes minder dan 15 hectare en volgens de website van de gemeente heeft het 390 inwoners. Een klein dorpje dus, maar er staan wel twee mooie kerken. Op de satellietfoto van Nes is - met een oppervlak van een voetbalveld - "De Kas" echter het meest opvallende bouwsel. 


Ik zocht plantgoed voor onze patio, dus toen we in Nes waren ben ik even naar "De Kas" gelopen, Via Facebook had ik al vernomen dat de plaatselijke kweker gestart was met de verkoop van zijn viooltje. Dit jaar een paar weken eerder dan normaal. En ze zagen er weer goed uit.

Zoals de kweker zelf opmerkte: De viooltjes zijn zover. Ik kan ze verkopen en dan hoef ik er zelf niet meer op te passen. Dat oppassen wilde ik wel voor een paar van zijn plantjes overnemen. En zo te zien had hij nog genoeg voorraad staan om zelf op te passen.

Ik ben ondertussen blij met de twee trays viooltjes die ik gekocht heb. Het zijn mooie plantjes met de nodige bloemen en bloemknopjes. Wat ik misschien nog belangrijker vond: Die frisse gezonde kluit wortels die ik bij het planten kon aanschouwen.

Inmiddels sieren de gevulde hanging baskets onze patio. Hopelijk lukt het me de viooltjes goed te verzorgen en nog iets door te laten groeien. Gegeven eerdere ervaringen met plantgoed van deze kweker zal dat waarschijnlijk wel lukken. Als ik er tenminste goed op pas. 

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.