Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

TV-generatie

Ik behoor tot de tv-generatie. Nog steeds. De generatie die opgroeide met televisie. Eerst alleen twee Nederlandse zenders. Later ook buitenlandse en commerciƫle zenders. Er is veel veranderd, maar wij doen het nog steeds. Tv-kijken.

In mijn ouderlijk huis kregen we niet als eerste in de straat een televisie. In mijn jonge jaren keek ik daarom op woensdag- en zaterdagmiddag de kinderprogramma’s bij buren. Op de vroege zaterdagavond ging ons gezin Swiebertje kijken bij weer andere buren. Met natte haartjes, in pyjama en ochtendjas via het hekje tussen onze achtertuinen.

Bij bijzondere gelegenheden huurde mijn vader voor een week een televisie. Met een kamerantenne kon met moeite een beeld worden gekregen van het defilé voor het paleis Soestdijk. Op Koninginnedag en de week er om heen hadden we zelf een televisie in huis. Al snel kochten mijn ouders een eigen televisie. Geen gehannes met een kamerantenne, maar gewoon met een vaste antenne op het dak.

Je kon kiezen tussen twee Nederlandse en drie Duitse zenders. Een afstandsbediening om te zappen had je eigenlijk niet nodig. De omroepverenigingen hadden hun eigen plekje binnen het programma. Wekelijks werd duidelijk via tv-gidsen gecommuniceerd wat er op de buis zou komen. De programma’s van de eigen zuil waren vet gedrukt. En daar zat je klaar voor.

Nu is er een extreem groot aanbod in het standaard tv-pakket met de mogelijkheid om dat ook nog uit te breiden met aanvullende pakketten. We hoeven er zelfs niet meer voor thuis te blijven. De meeste programma’s kunnen we via de gids nog even terugzien of zelfs even laten opnemen op “de schijf” in ons persoonlijke menu. Wel handig als je daarmee irritante reclameblokken kunt doorspoelen.


Wij kijken nog steeds graag televisie. Vooral bepaalde quizzen doen het bij ons goed. Ik heb er bijna 10 jaar geleden nog een leuk horloge aan overgehouden. Wij kijken vooral crime-series, leuke films of spelprogramma’s en kunnen in ons abonnement on demand een scala aan films of series oproepen. Dat laatste doen we overigens zelden of nooit. 

Tv-kijken is inmiddels iets voor ouderen. Onze kinderen zijn van een andere generatie. Zij streamen de films en series die ze willen zien van Netflix of andere streamingsdiensten naar hun telefoon of tablet. In hun kamer hangt nog wel een HD-beeldscherm, maar eigenlijk is dat allang geen televisie meer. Het is gewoon een device in hun multimedianetwerk om samen series te kunnen bingewatchen.

Voor ons is er genoeg ouderwets televisieaanbod en er staat meestal nog genoeg “op de schijf”. Veel nieuws komt inmiddels via internet, maar we volgen ook de nieuwsuitzendingen en rustige talkshows van de publieke en commerciële omroepen. Dat zal aan mij niet zo snel veranderen. Ik doe alles nog even rustig aan. Ik ben immers van de TV-generatie.


Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.