Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Supermaan

Afgelopen week was er een blauwe supermaan. In nieuws- en weerberichten werd bij dit samenvallen van twee fenomenen stilgestaan. Op een mooie zomeravond hadden we het vanuit de tuinstoel kunnen waarnemen. Het was echter bewolkt en behoorlijk fris. En daarbij: Is het nu wel echt zo bijzonder of is er ruimte voor een nuancering?

Ik had natuurlijk met mijn camera en statief naar een mooie locatie kunnen gaan om de opkomst van de blauwe supermaan aan de verre einder op de foto vast te leggen. Helaas waren de omstandigheden niet bepaald zomers. Dus ik zag daarvan af.

Ik maakte afgelopen woensdag wel een kiekje van de volle maan vanuit ons eigen huis. Ik had het geluk dat de bewolking even niet in de weg zat. Met 35x optische zoom en een beetje bijsnijden is het evengoed een leuke foto van de blauwe supermaan.

20230830 blauwe supermaan (35x optische zoom)

Een blauwe supermaan komt niet zo heel vaak voor. Volgens de site van de Belgische VRT was de vorige blauwe supermaan in 2009. De volgende zal in 2037 te zien zijn. Dan vallen de fenomenen ‘blauwe maan’ en ‘supermaan’ weer samen.

Een ‘blauwe maan’ is overigens niet blauw. Er is bij dit fenomeen niets afwijkends aan de volle maan zelf te zien. Onze kalendermaanden lopen niet synchroon met de maancycli. Een cyclus van de maan duurt ongeveer 29½ dag. Er zijn daarom niet 12, maar gemiddeld 12,38 volle manen per jaar. Dus eens in de ongeveer 3 jaar zijn er 13 volle manen per jaar waarvan er tenminste twee in dezelfde maand te zien zijn. Die tweede volle maan in een bepaalde maand noemen we een ‘blauwe maan’. 

De term ‘supermaan’ wil zeggen, dat de volle maan vanaf de aarde groter lijkt dan gemiddeld. De maan draait niet in een volmaakte cirkel om de aarde, maar in een ellipsvormige baan. Bij een supermaan staat zij dichter dan gemiddeld bij de aarde en zien we dus een grotere maan. Dat is bij een kwart van de volle manen het geval. Net als bij een micromaan, waar zij verder dan gemiddeld van de aarde staat en wij dus een kleinere maan zien.

Om ook dit fenomeen maar even van een nuance te voorzien: Een supermaan is visueel groter omdat zij dichter bij de aarde is, maar het verschil is voor de meeste mensen alleen te zien als je bijvoorbeeld foto’s met exact dezelfde instellingen met elkaar zou vergelijken. 

Dit alles neemt niet weg, dat je van een blauwe supermaan schitterende foto’s kunt maken. Vooral als de maan laag aan de horizon staat. Net als bij een zonsopkomst of -ondergang, lijkt de laagstaande maan dan een stuk groter. Dit is een grappig gezichtsbedrog. Ons brein vergelijkt de maan dan met de overige objecten die op de foto te zien zijn. De maan, die we aan een kale hoge hemel zien, is - ook optisch - echt even groot.

Volgens Quest was er met de blauwe supermaan een zeer zeldzaam fenomeen te aanschouwen. Hoe bijzonder het was moet ieder voor zichzelf bepalen. Ik vond het niet bijzonder genoeg om er op een bewolkte en vooral frisse avond in augustus voor naar buiten te gaan. Het was bepaald geen mooie warme zomeravond en visueel is een blauwe supermaan hetzelfde als een supermaan.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.