Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Zomer of sportzomer

Het weer is de afgelopen weken niet bepaald om over naar huis te schrijven. Hooguit op een trieste maar eerlijke vakantiekaart. Ik heb medelijden met degenen die voor hun welverdiende vakantie en recreatie hun tent in eigen land hebben opgezet. Hopelijk kunnen ze genieten van andere dingen die aan deze zomer mooie herinneringen geven.

Er zijn mensen die offline de vakantie doorbrengen. Rustige recreatie. Meer aandacht voor elkaar en de nodige boeken en spellen in de bagage. Ik weet niet of ik dat met dit weer lang vol zou houden. Je kunt natuurlijk bij dit weer lezen of spellen doen, maar op den duur zou ik eerlijk gezegd de tentdoeken op me af zien komen.

Dan toch maar online? De media hebben al enige jaren de term sportzomer bedacht. Zowel publieke als commerciële omroepen proberen met gelikte programma’s onze aandacht naar hun zender en de sportevenementen te lokken. Ook tijdens de vakantie. De analyses van ‘deskundigen’ gaan alle kanten op. 

Allerhande presentatoren verschijnen op ons televisie- of laptopscherm. Daarbij jonge enthousiaste dames en oude zeurende heren. Bij de ene zender zinvolle en interessante informatie. Bij andere zenders gericht op kijkcijfers of de roem en glorie van de presentatoren zelf. Ruime keuze. Voor iedereen.

Zelf volg ik vooral de sporten waarbij het gaat om individuele prestatie en simpelweg zo snel mogelijk van A naar B. Dat snap ik tenminste. Ik geniet daarom van atletiek, een beetje autosport en vooral wielrennen. En gelukkig zit daar deze sportzomer vol mee.


'Mijn' type sporten heeft wel een nadeel. Veelal zie je alleen de winnaars op de voorgrond. In de achtergrond de resterende sporters. Letterlijk en figuurlijk op enige afstand. Bij wielrennen is er nog het voordeel dat er winnaars van vier klassementen kunnen zijn, maar de uiteindelijke media-aandacht is voor de leider van het algemeen klassement.

Als klein land hebben we trouwens sporters die echt met grote afstand voorop gaan. Femke Bol, Max Verstappen, Annemiek van Vleuten en Demi Vollering,. Zij krijgen – terecht – veel aandacht. En het kan ons niet ontgaan zijn dat het Nederlands vrouwenteam inmiddels in de knock-out fase van het WK-voetbal speelt.

Mannenvoetbal volg ik trouwens al lang niet meer. Al het gedoe er omheen heeft bij mij de nodige afkeer gewekt. In het nieuwsbulletin: extreme beloningen en transfersommen, strafrechtelijke verdenkingen en veroordelingen. En bij de enkele wedstrijd die wel gespeeld is gaat na het vermelden van de uitslag de meeste aandacht naar het absurde supportersgeweld.

Aan het einde van het nieuwsbulletin wordt dan toch beter weer voorspeld. De wisselvalligheid kent een einde. De zon breekt volgens de vooruitzichten door. Temperaturen gaan stijgen en er komt waarschijnlijk minder regen. Misschien kunnen we komende week nog buiten genieten van de resterende zomer. 

En anders zijn er voor augustus de nodige sportieve vooruitzichten. Het WK-voetbal voor vrouwenteams is volop bezig. Het ‘Super WK’ in Glasgow met Nederlandse wielrenners is inmiddels gestart en het eerste goud is al gewonnen. We krijgen ook nog het WK-atletiek in Boedapest, de Formule1 op Zandvoort en de Vuelta a España. Desnoods kunnen we deze maand binnen genieten van de resterende sportzomer.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.