Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Schilderwerk

De afgelopen week was zomers en droog. Een mooie gelegenheid om het schilderwerk van ons huis nog even bij te werken. Een van de acht buitendeuren was absoluut aan de beurt. Ook het liggende deel van het keukenraamkozijn vertoonde iets te veel barstjes. De inwerking van de zon is daar op zijn heftigst.

Wat gebeuren moet, moet gebeuren. Ook al is het niet bepaald mijn hobby. Schilderwerk. Ik heb er geen uitgesproken hekel aan, maar ik doe het niet graag. En toch moet er soms een nieuwe verflaag op het houtwerk.

Schuren, plamuren, schuren, naden kitten, ruiten afplakken, gronden, opschuren en tenslotte nog twee keer aflakken. Met tussendoor de nodige wachttijd om alles goed te laten drogen. Schilderwerk is een klusje waarin veel tijd zit voor je resultaat ziet.

Dit keer is er niet zo heel veel houtwerk dat een nieuwe verflaag moet krijgen. Er hoeft ook niet vanaf een ladder of steiger gewerkt te worden. Daarom ga ik dit keer geen vakman inhuren. Tegen de tijd dat die kan komen is het schilderwerk trouwens al weer veel verder achteruit gegaan.

Ondertussen krijg ik (ongevraagde) post over kunststof kozijnen. Ik zie het al helemaal voor me. Mooie kunststof kozijnen met mooie ramen en deuren. Alles voorzien van triple glas en in de kleur die we wensen. Die ramen in een kiep/kantel-variant en dus makkelijk van binnen uit schoon te houden.

Het zou een oplossing zijn, maar het is een forse investering. In de folder staat een leaseconstructie, maar ik geloof niet in “achteraf sparen”. Laat eerst het schip met geld maar langskomen. Dan zien we wel weer verder. Het schilderwerk is de vorige keer trouwens goed gedaan en er zijn geen deuren of kozijnen die al aan vervanging toe zijn. Ik houd het nog even bij een nieuwe verflaag.


Voor het kleine beetje schilderwerk van dit jaar heb ik het gereedschap en materiaal nog wel in huis. Inclusief de primer en de lak die de schilder de vorige keer heeft achtergelaten. Mijn oude motto ‘zellef doen’ kan weer van toepassing zijn.

Het weer werkt mee en ik heb alle tijd. Nadat ik vroeg in de ochtend één of twee stappen neem, kan de betreffende deur de rest van de dag open staan. Het kozijn van het  keukenraam is ’s morgens nog in de schaduw, dus de verf droogt niet aan de kwast.

Uiteindelijk ben ik tevreden met het resultaat. De deur en het kozijn zitten weer strak in de lak. Net als de rest van het schilderwerk dat zeker nog wel een jaartje mee kan. Nu schittert de nieuwe verflaag in de zomerzon en straks is het houtwerk beschermd tegen het herfstweer.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.