Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Het plan: Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Zowel positief als negatief. Reageren kan via het contactformulier.

Rijstverslag

Matthias Claudius (1740-1815) gaf ons de uitdrukking “Wie verre reizen doet, kan veel verhalen.” Hij was de Duitse dichter, van het origineel “Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen.” Wij zijn de afgelopen week niet op reis geweest. Daarom een keukenpraatje met de titel ‘rijstverslag’. Er is een verband.

Matthias had het in de oorspronkelijke Duitse versie van het spreekwoord niet over een verre reis. En hij had het ook niet over véél verhalen, maar de Nederlandse versie klinkt bij mij vertrouwd. En het is ook waar. Wie verre reizen doet, kan echt veel meer verhalen vertellen.

Een van de dochters is vorig jaar getrouwd. Daarbij hoort een huwelijksreis. Bruid en bruidegom gingen bijna een jaar na hun huwelijk een verre reis maken. Naar het land van de rijzende zon. Een verre reis en dus veel verhalen. Ook met foto's van Japanse culinaire ervaringen.

Een reis naar Japan maken de meesten niet. Het was een echte huwelijksreis. Niet achter een reisleider aan hobbelen in een grote groep. Nee, echt met zijn tweetjes. Met een goed samen opgesteld reisplan. Er was ruim van te voren uitgezocht welke plaatsen ze wilden zien. Om er volop van te kunnen genieten, werd alles goed ingepland en voorbereid. Tot in de puntjes. Zaken waar ik nooit aan zou denken, waren van te voren geregeld en gereserveerd. Dat hadden ze goed gedaan. Ik ben trots op bruidegom en bruid. 

Ze hebben volop genoten. En het mooiste: Wij ook. Via de app Polarsteps konden we volgen welke belevenissen het pas getrouwde stel met ons wilde delen. Elke stap van de reis kon worden gevolgd. Met letterlijk en figuurlijk Mount Fuji als een van de hoogtepunten. Schitterde foto’s en prachtige verhalen. We zagen als ‘thuisfront’ elke keer uit naar de volgende update in het actuele reisverslag.

Als je in Japan bent, eet je ook als een Japanner. En die Japanse keuken levert prachtige gerechten. Elke maaltijd weer een samenspel van diverse bordjes en schaaltjes met de mooiste culinaire creaties. Zelfs de op een station gekochte lunch-box is een feestmaal met een enorme variatie van wel vijftien verschillende hapjes.

En die lunch kan mij inspireren. Ik kan het niet kopiëren, maar ik kan wel de Japanse keuken uitproberen. Dus op zoek naar de hier beschikbare ingrediënten. In de wat grotere supermarkt is van alles te vinden. Tot en met de sauzen. Vooral gericht op sushi. En die sushi wil ik zelf maken. Dus aan de slag met nori-bladen, kip, zalm, garnalen, groenten en vooral sushi rijst. Om alles mooi te maken: vlijmscherpe messen, zodat we met stokjes konden eten.


Ik ben trots op het resultaat. We hebben er van genoten. De rijst moest even anders. Voor Indische gerechten kook/stoom ik de rijst het liefst zo droog mogelijk. Nu moet de rijst juist kleverig zijn. Het mocht geen rijstebrij worden. De structuur moest behouden blijven. En dat is gelukt. Weer wat geleerd.

Dus tenslotte van mij hier geen reisverslag maar wel een rijstverslag.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.