Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Het plan: Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Zowel positief als negatief. Reageren kan via het contactformulier.

Plaatselijke Opschoondag

Vandaag organiseert Nederland Schoon de Landelijke Opschoondag. Nederland Schoon stimuleert het voorkomen en opruimen van zwerfvuil in de buitenruimte. Hier in Ede wordt onder andere zwerfvuil opgeruimd bij het station Ede-Wageningen en in het Veldhuizerbos. Op de site van Nederland Schoon staan projecten voor het hele land.

Ik hoop dat deze 21ste Landelijke Opschoondag weer een succes wordt. Dat er meer of ten minste evenveel openbare ruimte in de projecten zit dan vorig jaar. Anderzijds hoop ik dat acties voor de bewustwording en statiegeld ook effect hebben. Dus dat er dit jaar minder vuil per m² wordt gevonden dan vorige jaren. Ik doe zelf niet aan een bepaald project mee, maar ik wil deelname graag aanbevelen. 

Gisteren ben ik wel 'plaatselijk' aan de slag gegaan. Gewoon in ons eigen buurtje. Met de knijper en een stevige afvalzak naar buiten om 'ons' speelveld en de directe omgeving van zwerfvuil te ontdoen. Met het zonnetje erbij en in de frisse voorjaarslucht. En ik ben blij dat ik ervaar dat er de laatste tijd minder vuil ligt dan eerder.


Op deze stapel gelukkig niet alleen zwerfvuil. Er liggen ook zakken met eigen afval. 

In een eerder blog schreef ik al over de komst van glasvezel. Inmiddels is alles aangesloten en het werkt prima. Daarom kon ik ook binnen wel wat opruimen. De monteurs hebben hun werk netjes opgeleverd. Daar ligt het niet aan. Ik wil echter geen hoarder zijn. Vandaar de stelregel: "Voor iets nieuws kan iets ouds weg". 

De bekabeling van een in onbruik geraakt surround-speakersysteem en oude telefoonkabels waren nutteloos en konden uit de kruipruimte verwijderd. In de meterkast konden oude kabels van telefoon, computers en tv (inclusief de verdeelkastjes voor de aansluitpunten op de diverse verdiepingen) worden afgekoppeld. De minst zichtbare ruimten (kruipruimte en meterkast) zijn daarmee opgeschoond.

Omdat we toch naar de milieustraat moesten, is gelijk de berging even doorgenomen. In de loop van de jaren had ik toch wat materiaal verzameld dat niet meer gebruikt wordt. Onder andere restanten telefoon-, coax- en UTP-kabel. Tenslotte nog even de zakken naar de milieustraat. Samen met die oude geluidsinstallatie en andere spullen die gescheiden moeten ingeleverd.

Vandaag Landelijke Opschoondag. Plaatselijk is al wat opgeschoond.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.