Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Het plan: Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reageren kan via het contactformulier.

Led-lichteffect

Wij hebben best veel spotjes, plafonnieres, hang-, wand- en schemerlampen in huis. En daarin hadden we verschillende soorten lichtbronnen. In de woonkamer bijvoorbeeld staande en hangende lampen met elk tien 20W halogeenlampjes. Al die lampen en lampjes in huis verbruikten heel wat Watt. Dat moest energiezuiniger kunnen. Dus afgelopen november zijn alle lampen in de woonkamer vervangen. Gelijk is de rest van het huis - waar dat kon - ook van ledverlichting voorzien.

Alles is net even anders dan het simpele peertje uit Eindhoven. Je moet er nu haast voor hebben doorgeleerd. Eerst maar een lijstje maken. Uiteenlopende waarden op de schalen van de heren Watt, Volt en Kelvin passeerden de revue. Ook de diverse maten en vormen van de lampen. En die lampjes hebben weer een grote diversiteit aan fittingen.

De conventionele dimmers en transformatoren werken niet goed met ledlampen. Dus de bestaande dimmers moest ik vervangen en - waar nuttig en gewenst - extra dimmers plaatsen. Liefst zo min mogelijk transformatoren. Dus direct bedrading met 220V naar de lampjes waar dat kan en nieuwe 12V-trafo’s waar dat moet. Dus het lijstje werd nog iets langer. 

Na de aanschaf moest alles natuurlijk ook nog even geïnstalleerd. Al met al een investering in geld en tijd dus. Op zich vind ik werken met elektriciteit leuk werk. Soms sta je even te klungelen, maar het lukte deze doe-het-zelver zonder dat er stoppen zijn doorgeslagen. De oude lampen en lampjes zijn  - netjes gescheiden - ingeleverd bij de milieustraat.

Op het moment dat alles klaar en opgeruimd was, kregen we een tegoedbon voor o.a. ledlampen van de gemeente. Mosterd na de maaltijd misschien, maar wel in dank aanvaard. We hebben nu een voorraadje reservelampen.

De nieuwe armaturen van DMQ

In de woonkamer is er weer eenheid in het ontwerp. De nieuwe lampen zorgen 's avonds met een amberkleurig licht voor zachte schaduwlijnen op de wanden en het plafond. Ook in de rest van het huis heeft de nieuwe verlichting een mooie en rustige uitstraling. Waar we oude spaarlampen hadden, geen opwarmtijd meer. Dus in het hele huis direct voldoende zicht en een positief lichteffect. Dat merk je zeker in de afgelopen periode met de kortste dagen van het jaar. 

Hoe het onder de streep op de energierekening uit komt? Volgens het overzicht van onze energieleverancier hebben we in de maandperiode rond de feestdagen 33% minder stroom verbruikt dan in de vergelijkbare perioden van de afgelopen drie jaren. We proberen sowieso energiebewuster te zijn en dat heeft schijnbaar effect. Voor welk deel die daling van het verbruik toe te schrijven is aan de nieuwe verlichting weet ik niet. Maar ik ben absoluut overtuigd. Onze ledverlichting heeft hierin ook een gunstig effect.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .