Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Lavendel

Lavendel in de tuin heeft voordelen. Het is een mooie en makkelijke plant. Van vrijkomend zaad zijn eenvoudig nieuwe plantjes op te kweken. Je kunt de bloemen mooi drogen voor een frisse geur. En alles strak terugsnoeien is – ondanks alle adviezen op internet - echt niet nodig. Dan is er in de winter ook nog een verrassing.

Bloeiende lavendel vind ik mooi om te zien. Onze tuin haalt het niet bij de uitgestrekte lavendelvelden van Frankrijk, maar in onze kleine tuin staan toch een paar mooie groepjes lavendelplanten. En die hebben jaarrond de nodige voordelen.

Meestal lukt het om de planten twee keer per jaar te laten bloeien. Gedurende de bloei haal ik wat bosjes bloemstengels uit de tuin. Deze afgeknipte bloemaren kun je goed drogen en gebruiken als decoratie. Ook zijn ze handig om muffe geuren te voorkomen.

In onze tuin heeft lavendel ook de functie om vlinders en insecten te voeden. Bijen halen in alle rust de nectar uit de bloeiende bloemen. Bijkomend voordeel is dat wespen niet dol zijn op de geur van lavendel. Zij blijven dus weg. Mijn liefde voor vlinders en insecten heeft ook grenzen.

Het mooiste wat ik beleef aan de lavendel is in de winter. Puttertjes komen als groepje op onze lavendelplanten af. In vergelijking tot andere vinken heeft de putter een wat langere spitse snavel. Daarmee haalt hij makkelijk de lavendelzaadjes uit de uitgebloeide aren.

Het loont dus om niet alle lavendel voor de winter strak terug te snoeien. De puttertjes op de uitgebloeide lavendel hebben dat deze week weer bewezen. Het ziet er minder strak uit, maar dat is geen probleem. Als de oude planten wat uit vorm raken, kan ik ze eenvoudig vervangen door jong plantgoed. Ik heb altijd wel wat jonge planten in kweekbakken staan. 

De puttertjes zijn trouwens moeilijk te fotograferen. Het zijn alerte, schichtige vogels en ze kondigen hun korte bezoekjes niet aan. Een camera met optische zoom klaarzetten heeft dus weinig zin. Toch is het me dit keer gelukt om ze met de camera van mijn telefoon vast te leggen. En kort daarna vlogen ze alweer verder. Op zoek naar andere uitgebloeide lavendel of distels.

Op internet zijn absoluut mooiere foto’s van puttertjes te vinden. Zoek maar even op 'putter' of 'distelvink'. Maar de vogeltjes op deze foto waren heel even ‘onze’ puttertjes. Het zien van puttertjes op onze lavendel maakt me elk jaar weer blij. Blij dat ik niet alle planten heb teruggesnoeid.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.