Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Lampenpoetser

In tegenstelling tot velen heb ik niets met auto’s. Onze auto is voor ons niet veel meer dan een middel om van A naar B te komen. Nu ruim 40 jaar geleden haalde ik mijn rijbewijs omdat het nodig was. Autorijden vind ik inmiddels wel leuk. Zo zie je nog eens wat. Maar het behoud van mijn auto is, dat ik de motorklep dicht laat. Onderhoud is voor professionals. Deze week was er echter een klusje dat ik zelfs kon.

Voor het jaarlijks onderhoud en de APK is een afspraak gepland bij de garage. Op zo’n moment kijk ik met enige vrees naar onze auto. Wat kan ik aan onderhoud verwachten? De auto doet het en ziet er redelijk uit maar is wel al bijna 14 jaar oud. Er zal dus wel weer een punt zijn dat het nodige extra gaat kosten. Al mijmerend kijk ik nog eens kritisch.

Wat mij opviel waren de kappen van de verlichting aan de voorzijde. Die zijn in de loop der jaren behoorlijk dof en vuil. Gewoon wassen helpt niet. Het lijkt me ook niet echt veilig. De keurmeester voor de APK zou hier een punt van kunnen maken. En dan moet ik de kappen toch laten polijsten.

Op internet kom ik stevige prijzen tegen. Schijnbaar is het een klus waarin relatief veel arbeid zit. Tegelijk vind ik handige doe-het-zelf-instructies en allerhande reinigingssetjes. Zo’n setje is zelfs in de aanbieding bij een supermarkt. 

Dan toch zelf als lampenpoetser aan de gang? Het lijkt risicoloos. De motorkap kan traditiegetrouw dicht blijven. Veel kan ik er niet aan stuk maken. Het grootste risico is dat ik het polijsten alsnog moet laten doen. Dus ik heb een reinigingssetje gekocht en ik ben zelf aan de slag gegaan.

Buren en regelmatige passanten viel het wel op. Terwijl ik volgens de gebruiksaanwijzing aan het werk ben, komen ze een praatje maken. Dat vind ik best gezellig en maakt het schuren, polijsten en sealen een stuk minder eentonig. Je hoort dat alles bij hen goed gaat en welke klussen en projecten er bij hen zelf op de planning staan.

Boven hoe het was en onder hoe het is.

Tenslotte vind ik dat het resultaat mooi geworden is. Ik ben absoluut langer bezig dan een professional, maar het levert leuke contactmomenten op. Ook achteraf. Een aantal buren, die echte interesse voor auto’s hebben, vinden me een geslaagde lampenpoetser. Er wordt zelfs geopperd dat ik ook voor anderen aan de slag kan. 

Leuk bedacht, maar dat ga ik niet doen. Het enige dat leuk is aan deze klus is het resultaat en de leuke gesprekjes. Maar zelf lampenpoetser worden? Ik wacht wel tot het weer bij de eigen auto moet. De buren kunnen tips krijgen, maar ze mogen zelf als lampenpoetser aan de gang. Als ik het kan, kunnen zij het zeker.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.