Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Kevertjes zoeken

Regelmatig kom ik insecten tegen die ik niet herken. En dan wil ik graag de naam kennen. Dat helpt bij het zoeken naar meer informatie. We hebben daarvoor de nodige natuur- en insectengidsen in huis. Het meeste vind ik in de Natuurgids van de ANWB. Onze boeken hielpen me deze week echter niet bij het vinden van de torretjes die ik in onze tuin zag.

Vanaf 1969 werd Het Beste Boek voor de Weg uitgegeven door Reader’s Digest. De meesten zullen deze jaarlijkse uitgave kennen als dat zware ANWB-boek, dat in veel auto’s los op de hoedenplank lag. Daarmee was het volgens één van mijn vrienden overigens het meest dodelijke boek van Nederland. Als motor-ambulancemedewerker kon hij dat weten.

Maar goed. Het Beste Boek voor de Weg was niet alleen bedoeld om je route te plannen. Het gaf ook de nodige informatie voor onderweg. Onder andere over de meest voorkomende flora en fauna in Nederland en Europa. Met de navigatiesystemen hebben we dat zware boek niet meer nodig. Tien jaar geleden kwam de ANWB daarom met de handzame Natuurgids. 

Over insecten en dergelijke staat daar veel informatie. Deze week kwam ik echter beestjes tegen, die niet in dit boekwerkje staan. Ik heb nog in andere boekwerkjes gezocht. En op internet. Maar ik kon ze niet vinden.


De kevertjes die ik zocht zitten specifiek en in groten getale op de bloemen van onze ganzerik. Op andere planten zie ik ze niet. Dat wil niet zeggen dat ze daar niet zitten, want de kevertjes zijn maar 2-3 millimeter groot. 

Na gedetailleerde foto’s met de macro-lens zie ik meer details en tekening,. Het zijn volgens mij leden van de spektorren-familie, maar verder kom ik niet. Ook niet met de foto's van Wikipedia. En toch wil ik weten welke gasten we in onze tuin hebben. Het zijn er best veel. Moet ik er iets mee? Zijn ze misschien schadelijk?

Door de foto te uploaden in de app ‘Obsidentify’ hoop ik op een antwoord. Als soort krijg ik verschillende suggesties. Museumkever, gewone tapijtkever of vogelnestkever. Ik kom er nog niet uit. De automatische herkenning van de app blijkt in dit geval niet zo geschikt. Gelukkig  kan ik hulp van een leger aan deskundigen inroepen. Via het forum van Waarneming.nl.

Binnen een halve dag heb ik antwoord van een specialist. “Is inderdaad de Anthrenus verbasci.” Gewone tapijtkever dus. Als zoon van een meubelmaker/stoffeerder vind ik dat best grappig. Ze mogen dus blijven. Voor ons lijken ze geen probleem. In ons huis ligt geen tapijt. 

Ook al lijken ze niet veel kwaad te kunnen, ik wil ze niet als huisdier. Ik heb geen behoefte aan een nest met larven in de kledingkast. Ik laat ze dus buiten. De bloemen van de ganzerik blijven aan de plant. Daar mogen deze kevertjes genieten van het stuifmeel en de nectar.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.