Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Hoop op Zegen

Deze week zijn de Iepen Fryske Kampioenskippen Sk├╗tsjesilen (IFKS). Een meerdaagse zeilwedstrijd met historische sk├╗tsjes op Friese wateren. We zijn gisteren naar Lemmer gegaan om de wedstrijd te zien. Helaas. Onze favoriet staat niet goed in het klassement en het weer wilde niet meewerken.

Velen kennen de wedstrijden van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) met onder andere de Sneekweek. De SKS is een min of meer gesloten vereniging, die het aantal deelnemers bewust beperkt wil houden (14). Ook de toelating bij het openvallen van een plek is omgeven met allerhande zeer specifieke voorwaarden. 

Daarom is in 1981 de IFKS opgericht. De Open Friese Kampioenschappen Skûtsjesilen worden in de week na de wedstrijden van de SKS gevaren. Dat daar behoefte aan was, was al in 1982 duidelijk. Aan de eerste wedstrijden van de IFKS namen 16 skûtsjes deel. Inmiddels is de IFKS gegroeid naar meer dan 60 deelnemers, die verdeeld over vier klassen deze week hun wedstrijden houden.

Eén van de skûtsjes is zondermeer onze favoriet. De 'Hoop op Zegen' (uit 1902) die dit jaar in de B-klasse haar wedstrijden heeft. In het zeil de vierkante letter P van de schippers uit de familie De Koe. Peter de Koe (1955-2020) kocht in 1990 dit skûtsje en bouwde het tot wedstrijdschip om. Vanaf 1991 neemt de 'Hoop op Zegen' deel aan de IFKS.

Helaas heeft onze favoriet in de wedstrijden van dit jaar niet veel succes. Maar dat mag de pret niet drukken. Op naar Lemmer om vanaf 11:00 uur te juichen voor de 'Hoop op Zegen' in de B-klasse. Misschien dat onze toejuichingen nog iets positiefs kunnen uitstralen. Fotocamera mee om een paar mooie foto's te maken.

Helaas. Onze reis heeft geen positief effect op de klassering. Er was nauwelijks wind. Ook de rest van het weer werkt niet echt mee. Het is heiig op het IJsselmeer. De skûtsjes zijn nog wel gestart in een grijze, kleurloze omgeving, maar er is geen snelheid in te krijgen. De wedstrijd werd afgebroken.


Soms zit het mee en soms zit het tegen. Ik had hier een verslag van de wedstrijd en kleurrijke foto's in de planning. Dat is niet gelukt. Om een indruk te geven hierboven foto's van een eerdere editie..

Vandaag is de laatste dag van de kampioenschappen 2023. Misschien is het team van de 'Hoop op Zegen' in staat degradatie te voorkomen. Daarvoor is dan wel een groot wonder (en heel veel zegen) nodig. Mocht dat wonder uitblijven, dan zullen we volgend jaar om 09:15 uur in Friesland zijn. Om te juichen voor de 'Hoop op Zegen' in de C-klasse.  

---

Update: Wonder kwam vandaag niet. Sterker nog: Dikke pech. Door materiaalpech kon 'Hoop op Zegen' vandaag niet starten.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.