Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Grof vuil

Ooit leerde iemand mij, dat wanneer je iets nieuws aanschaft je gelijk het oude weg moet doen. Daarmee houd je een opgeruimd huis. Natuurlijk proberen we ons afval ondertussen wel te verminderen, maar soms komt er toch iets groots door de voordeur. Dus deze week ging iets groots door die zelfde deur naar buiten.

Ik kan me herinneren dat in mijn kinderjaren op bepaalde dagen van het jaar het grof vuil buiten gezet mocht worden. De gemeente kwam dan langs om al dat vuil van alle huishoudens in één keer op te halen. Volgens mij vooral rond de grote schoonmaak in het voor- en najaar. En als die schoonmaak klaar was en het grof vuil ondertussen was opgehaald, was dat altijd een feestje in mijn ouderlijk huis.

Die vaste schoonmaak-momenten behoren al lang niet meer tot onze vaste gewoonten. Enkelen hielden of houden zich er nog aan vast, maar ondertussen ontstond het meeste grof vuil op willekeurige momenten. Daarom veranderde ook de service van de gemeente. Je moest bellen met het servicenummer van de afdeling afvalinzameling om grof vuil op te laten halen.

Daarmee kom ik op een wat flauwe anekdote. Een zeer gewaardeerde collega van ons beantwoorde regelmatig het servicenummer. Gewoonte getrouw nam je toen netjes de telefoon op met een goedemorgen/goedemiddag en duidelijk je naam. Zo was iedereen strak geïnstrueerd en dus ook onze collega Piet. 

Op een dag belde een mevrouw het nummer dat in de gemeentegids stond. Piet nam netjes de telefoon op en kreeg de vraag “Mag ik grof vuil van u?” te horen. Haar bedoeling was overduidelijk. Toch kreeg ze prompt het antwoord “Jawel hoor. Hoeveel wilt u hebben?” Als collega’s hebben we lang lol gehad om deze droge Groningse humor.

Terug naar het heden. Omdat ons afval dit keer onmogelijk in de eigen auto zou passen, heb ik de opvolger van de afdeling afvalinzameling laten weten dat ik het graag op wilde laten halen. Dat gaat tegenwoordig digitaal via de website of de app van de afvalcombinatie “De Vallei”. Ik mis daarbij het gevatte antwoord en de droge humor van Piet, maar de afspraak werd netjes per mail bevestigd.


Ik heb geen zin om voor 07:30 uur op dinsdagmorgen alles klaar te zetten. Dat is mij te vroeg. Dus op de maandagavond heb ik het grof vuil naar buiten gesleept en op het trottoir klaar gezet. Eerst worden de grote aangemelde elektrische apparaten opgehaald. Even later komt een grote huisvuilwagen van de ACV voor de rest. Alles werd netjes ingeladen en in de wagen geperst. 

We genieten al even van de nieuwe producten en de oude zijn het huis uit. Tot mijn eigen verbazing geeft me dat letterlijk en figuurlijk een opgeruimd gevoel. Het haalt het niet bij het feestelijke moment van het einde van de grote schoonmaak van vroeger, maar toch ... .

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.