Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Goede voornemens

Het einde van de zomervakantie is in onze regio nabij. Een nieuw schooljaar begint. Met het mooie weer van de komende week zal dat wennen zijn. Voor sommigen balen. Voor anderen misschien toch een opluchting.

Een nieuw schooljaar geeft verandering. Inmiddels is het al zichtbaar. De auto’s van buurtgenoten, die we even hebben gemist, staan weer op hun min of meer vaste plek. De buren zijn terug in hun eigen omgeving. De meeste vertrouwde gezichten zijn gesignaleerd.

Van diverse kanten hoor ik dat de kinderen er ook wel aan toe zijn. De zomervakantie was schijnbaar voor hen lang genoeg. Het zijn niet alleen de ouders die dat denken. Gelukkig zeggen ook een aantal jongeren dat ze zin hebben in het nieuwe schooljaar. Met de nodige goede voornemens.

Volgende week verandert het straatbeeld nog meer. We zien dan de colonnes met scholieren weer langs komen. De hogere klassen zullen wat later de hun vertrouwde route nemen. In het begin zullen de brugklassers wel wat vroeger langs komen. Nog een beetje onzeker en met de nodige opwinding.

Vaag herinner ik me dat ik vol ontzag vanaf het plein van de kleuterschool keek naar de jongens uit de 6e klas (nu groep 8) die naar het voortgezet onderwijs gingen. Die waren al bijna volwassen. Tegenwoordig vraag ik me af waar die grote rugzakken met die kleine kinderen naar toe fietsen.


Ik word ondertussen door Veilig Verkeer Nederland gewaarschuwd: “Ze gaan weer naar school. Pas je snelheid aan. Het wordt weer drukker in het verkeer. Let op de jeugd die weer naar school gaat.” 

Ik kan hier gaan mopperen over het verkeersgedrag van "de jeugd van tegenwoordig". Ze hebben geen aandacht voor het overige verkeer. Ze rijden met drie op een rij.  Ze steken geen hand uit. En straks zullen ze het wel weer vertikken om de juiste verlichting te voeren. 

Dat was in mijn jeugd echter niet anders. Het gemopper van anderen had daarbij trouwens totaal geen positieve invloed op mijn gedrag. Degene die het meeste invloed op mijn gedrag had, was ik simpelweg zelf. Zo was "de jeugd van toen".

Als "oudere van tegenwoordig" heb ik nog steeds de meeste invloed op mijn eigen gedrag. Ik neem me voor niet te gaan mopperen en relaxed aan het verkeer deel te nemen. Vooral wanneer ik naar en over een rotonde ga. Ik neem gewoon de tijd om even extra op te letten.

Goede voornemens horen blijkbaar ook bij een nieuw schooljaar. En net als bij de voornemens van januari wil ik deze voornemens lang volhouden. 

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.