Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Eten volgens het seizoen

Vanmorgen begon om tien voor negen de astronomische herfst. Op de hele aarde duurt deze dag even lang als de nacht. De dagen richting de kerst worden hier korter. We zijn meer binnen. Bij lamp- of kaarslicht. Het assortiment in de winkels wordt inmiddels aangepast aan het nieuw seizoen. 

Het ‘volgens het seizoen’ eten wordt steeds meer gepropageerd. Het is een duurzame keuze om groenten en fruit te eten die van de volle grond of in niet-verwarmde kassen worden geoogst. Dus asperges in de lente en aardbeien tot augustus. En nu komen de herfstachtige en wat steviger producten.

Feitelijk is dit concept voor mij een jeugdherinnering. Mijn vader had een grote moestuin, waarin diverse groenten werden verbouwd. Er was daardoor de nodige variatie. Bij ons niet elke zondag sperziebonen. Ondanks de beperking van het seizoen kwam er altijd wel wat anders op tafel.

Aanvankelijk werden de groenten door mijn moeder ook “ingemaakt”. In Keulse potten of weckflessen. Later kwam er een vrieskist die de smaak en het uiterlijk van de groenten meer intact hield. Dus ook in de winter groenten uit eigen tuin. 

Daarnaast werd ik naar de groenteboer gestuurd voor de groenten die mijn vader niet in de tuin verbouwde. Ook daar kon je zien welk seizoen er gaande was. In de supermarkt is dat beeld minder scherp. Tegenwoordig is er het hele jaar wel een basisassortiment te krijgen. Soms met wat minder regionale producten. 


In de vroege herfst zet ik graag een combinatie van warme vijgen met blauwe kaas als voorgerecht op tafel. De vijgen zijn in deze maanden volop te krijgen. Even marineren in een dressing van honing en balsamicoazijn en daarna kort onder de grill. De Bleu d'Auvergne geeft een pittige toevoeging aan dit gerecht

Ik weet het best. Het is het seizoen voor vijgen, maar dan in het Middellandse Zeegebied. En die kaas is 'AOP' en dus afkomstig uit de Auvergne in midden-Frankrijk. Niet zo regionaal allemaal en dus minder duurzaam. Maar ja. “Wat je ver haalt is lekker.” Volgende keer maar weer gewoon Nederlandse ingrediënten.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.