Deze week kreeg ik het maandelijkse mailtje over ons energieverbruik. Na afloop van een jaar is het goed even te evalueren en de cijfers van ons energierapport te bekijken. Lukt het om minder energie te verbruiken? En hebben onze maatregelen, zoals de in november 2022 ingevoerde ledverlichting, echt een positief effect?
Eerlijk is eerlijk. De afgelopen periode ben ik minder bewust bezig met energiebesparing. Wel lees ik de mails van de energieleverancier, maar daar ontdek ik meestal dat we goed bezig zijn. De laatste mail bevatte bijvoorbeeld een vragenlijst over de isolatie van ons huis. De slotconclusie is dat ons huis goed geïsoleerd is. Daarbij alleen de tip om goed te ventileren. En dat doen we al.
Onze energieleverancier garandeert in het nieuwe vaste contract groene stroom in te kopen. Die wordt dus opgewekt met wind- of zonne-energie. Dat is voor het klimaat al de eerste winst. Bij het gebruik van gas ligt dat anders. Dat blijft gewoon een fossiele brandstof, waarvan ook wij het verbruik graag willen afbouwen.
Ons energieverbruik is inmiddels behoorlijk laag. Wij wonen met twee personen in een ruime hoekwoning en zijn meestal beide thuis. De afgelopen maand gebruikten we 67% aan stroom ten opzichte van een gemiddeld 2-persoons huishouden. Het gasverbruik was 62% in vergelijking met een gemiddelde hoekwoning.
In de grafiek staat de vergelijking van de afgelopen 3 jaar. In 2023 was het totale stroomverbruik 77% van het verbruik in 2022. De eind 2022 doorgevoerde vervanging van de lampen door ledlampen heeft dus effect gehad. Ten opzichte van 2021 verbruikten we in 2023 nog geen 60%. Dus ook de eerdere vervanging van minder zuinige apparatuur heeft positief gewerkt.
Ons gasverbruik was in 2023 821 m³. Het grootste verschil was al eerder gemaakt, toen de thermostaat een graadje lager werd gezet. Onze motivatie had toen vooral te maken met de Russische inval in Oekraïne en de afbouw van Russisch aardgas. Ondertussen speelde ook het klimaat een rol.
Ons verbruik daalde van 1.000 m³ in 2021 naar 825 m³ in 2022. Het lukt ons om het gasverbruik laag te houden. Wat we verstoken is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van het weer. Dat maakt vergelijking met andere jaren moeilijk.
Daarom kijk ik liever naar het verbruik volgens de website van het Nibud. Het verbruik voor een hoekwoning staat daar op 1.370 m³. Een verbruik dat ongeveer gelijk of lager is aan het verbruik voor een gemiddelde flatwoning (volgens het Nibud 840 m³ per jaar) is voor ons volgens mij een mooi streven.
Over het geheel hebben we het afgelopen jaar voldoendes op ons energierapport. Dat betekent niet, dat we er al zijn. Zoals bij elk rapport blijven er verbeterpuntjes. We gaan maar even doorsparen voor als de cv-ketel aan vervanging toe is.