Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Einde voorjaar?

Juni staat inmiddels op de kalender. Volgens sommigen het begin van de zomer. Ik houd halsstarrig vast aan de astronomische kalender. Mijn zomer begint op de eenentwintigste van deze maand. We hebben dit jaar immers weinig voorjaarsachtig weer gehad. Ik wil nog even genieten. Het voorjaar is nog niet ten einde.

Dit voorjaar was niet bepaald schitterend. Af en toe wel zonnige dagen. Maar volgens mij overwegend nat, grijs en te koud. De eerste officiële warme dag (> 20° C) werd pas op 20 mei in De Bilt gemeten. De afgelopen week was wel zonnig, maar met een wind over de nog koude Noord- en Waddenzee. Dat maakt het ook niet warmer.

Afgaande op de weersverwachting is het de komende week droog met een naar het oosten draaiende wind. Én veel kans op zon. Net voor of in het volgende weekend is er daardoor een redelijke kans op de eerste zomerse dag (> 25° C). Dat is dan voor het eerst dit jaar. Gemiddeld genomen had die eerste zomerse dag drie weken geleden moeten komen. Dus ruim voor die eerste warme dag van 20 mei.

Als ik naar onze tuin kijk, zie ik dat daardoor het seizoen behoorlijk achter loopt. Volgens mijn digitale fotoarchief stond de clematis tegen onze zijmuur vorig jaar al volop in bloei. Nu moet ik flink zoeken om de nog kleine knoppen te kunnen zien. En dat ligt niet aan mijn ogen of een vuile bril.


De knoppen van de klimhortensia, waarover ik begin april schreef, zijn inmiddels wel open. Toen fotografeerde ik een knopje met de macrolens (zie inzetje). Nu - twee maanden later - zijn de bloemschermen met hun 20 centimeter doorsnee niet meer over het hoofd te zien. Dat zorgt voor een attractieve tuinmuur.

De eerste zomerse dag komt dit jaar minstens 21 dagen later dan normaal. Dus ook dit jaar begint mijn zomer op 21 juni. Ik wil nog drie weken genieten van het voorjaar. Zelfs ondanks mijn halsstarrigheid is die bijna ten einde. Nog even voorjaar. Nog even genieten. Op naar de eerste zomerse dag en straks de zomer.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.