Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Het plan: Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Zowel positief als negatief. Reageren kan via het contactformulier.

Een kaartje. Kleine moeite, groot plezier!

De voorraad verjaardagskaarten moest deze week worden aangevuld naar de 65 stuks die we het komende jaar nodig hebben. Het grootste deel gaat in de oranje brievenbus. Samen met de meeste kerstkaarten worden op die manier zo'n honderd kaarten van ons door een postbode bezorgd. Omdat PostNL de prijs van de postzegel met 5 cent heeft verhoogd, was er even een moment van twijfel.

De oude slogan uit de titel werd in 1983 door PTT-post gebruikt. Toen was de prijs voor een postzegel voor kaarten nog 50 cent (gulden-tijdperk). Een kaart mocht je tegen datzelfde tarief in een envelop versturen. Mits niet dichtgeplakt, want de post moest het kunnen controleren. Op brieven in een gesloten envelop moest een zegel van 70 cent. Mooie afgeronde tarieven.

Kinderpostzegels 1983

Inmiddels hanteert de opvolger van PTT-post een basistarief van € 1,01 voor kaarten én brieven. Open enveloppen kunnen de sorteermachines niet verwerken. En als je het je afvraagt: Waarom niet gewoon € 1,00? Dat is uit te rekenen: Voor PostNL levert het niet afronden van het tarief voor consumentenpost € 1,3 miljoen op. "Klein verschil, grote winst". 

Al peinzende verschijnt bij mij een vreemd denkbeeld van een waarde-transportbedrijf dat wordt ingezet bij het legen van de oranje brievenbussen. De gepantserde auto is na zijn rit afgeladen vol met nog ongestempelde postzegels. Zover zal het wel niet komen. Dus wakker en bij de les blijven.

Dan toch maar de felicitaties overbrengen via appjes en persoonlijke of openbare berichten op sociale media? Ik reageer best vaak op die vermeldingen van verjaardagen. Degene die zijn of haar geboortedag op die manier openbaar maakt vindt dat schijnbaar fijn. En soms krijg je direct een reactie terug die meer is dan een 'like-duimpje'. 

Via die kanalen bereik ik echter lang niet iedereen. Sommigen van degenen die mij lief zijn hebben heel bewust geen accounts op sociale media. Ook kinderen en ouderen vaak niet. En dat is bij uitstek mijn doelgroep. En lang niet iedereen die wel een account heeft laat zijn of haar geboortedag afkondigen op de platforms van Meta of Microsoft. Ikzelf ook niet.

Ik blijf daarom trouw aan de verjaardagskalender. Ik blijf dit jaar weer postzegels plakken en kaarten versturen. Het effect van het hogere tarief is te overzien. Een kostenstijging van slechts 5 Euro per jaar. Niet zeuren. Er zijn beroerder zaken waar je je geld aan uitgeeft. 

"Een kaartje - Kleine moeite, groot plezier". Vooral ouderen en kinderen vinden het nog fijn.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .