Ik behoor tot de generatie die de digitale ontwikkelingen van het persoonlijk computergebruik zo’n beetje vanaf het begin heeft meegemaakt. Eind 1987 kocht ik via een pc-privéproject mijn eerste thuiscomputer. Ik koos voor de beste in het aanbod. Die met een harde schijf van 20 Mb. En daar was ik trots op. Nu heb ik de beschikking over een digitale opslag die ruim 100.000 keer groter is dan in mijn eerste Tulip-PC.
Niet alleen de opslag, maar ook de manier van verbinden met ‘buiten’ is veranderd. In het begin bestonden internetservers nog niet. Je kon via het telefoonmodem alleen verbinding maken met andere computers. Je had veel geduld nodig, want de beste verbinding was nog behoorlijk traag. Toen internet er wel was, ging de verbinding via datzelfde trage telefoonmodem. Je hoorde gepingel als je verbinding maakte en je telefoonlijn was gelijk 'in gesprek'.
Al snel koos ik voor ADSL met een eigen huiscentrale en meerdere telefoonlijnen. Later kwam de directe verbinding via een modem. De data van de telefoonaansluiting werden in de meterkast gesplitst naar telefoon en internet. Je moest een router aansluiten om meerdere computers in huis van een LAN-verbinding te voorzien.
Inmiddels is de router overbodig en is er een eigen draadloos Wifi-netwerk waarop de computers en mobiele telefoons automatisch inloggen. Via hetzelfde modem hebben we een tweede netwerk voor gasten die bij ons in huis online willen zijn. Ook het Tv-signaal komt via hetzelfde modem binnen. Alles via één simpele telefoonlijn op het koper-netwerk. De gemeten download snelheid is bijna 100 Mb/s. Uploaden gaat met iets meer dan 25 Mb/s. En dat werkt goed.
Toch kwam er deze week een monteur om ons aan te sluiten op het glasvezelnet. Die monteur ging – ver van het kruipluik – onze kruipruimte in om op de gewenste plek in de woonkamer een mooie nieuwe aansluiting te maken. En ik ben daar blij mee. De digitale ontwikkelingen tussen 1987 en nu zijn immers snel gegaan. Veel sneller dan ik ooit kon vermoeden. De groei in omvang en snelheid van die digitale ontwikkeling zal in de toekomst vast en zeker doorgaan.
Nu moet ik nog kiezen met welke snelheid we de digitale snelweg via glasvezel op willen. Er zijn meerdere mogelijkheden van 50 Mb/s tot zelfs 1 Gb/s. De snelheden van download en upload zijn bij glasvezel niet meer verschillend. Dus gelijke snelheden in beide richtingen.
Waarvoor zal ik kiezen? Sneller dan de huidige 100 Mb/s? Ik heb advies gevraagd aan mijn zoon die er verstand van heeft. Zijn advies: “Die snelheid van 100 Mb/s voldoet toch? Later kun je altijd nog verhogen.” Zo simpel kan het zijn. Ook op de digitale snelweg vooralsnog max 100. De aansluiting in ons huis is geschikt voor toekomstige digitale ontwikkelingen.