Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Digitale camera

Zo'n 20 jaar geleden kreeg ik mijn eerste digitale camera. Toen nog redelijk uniek. Nu worden de meeste foto’s met een smartphone gemaakt. Dat deed je toen nog niet. Als je al een mobiele telefoon had, was die simpelweg bedoeld om er mee te bellen of sms-berichten te verzenden.

Al eerder schreef ik in dit blog over de opkomst van de digitale fotografie. Toen ik op 31 januari 2004 mijn eerste eigen digitale foto maakte, was dat met een bij een nieuwe laptop gekregen camera. Een Trust 550 Powerc@m. 

De reden dat de camera bij de laptop geleverd werd, had vooral te maken met het bijgeleverde statiefje. Die camera kon namelijk dienen als webcam. Die functie was toen nog niet in mijn laptop ingebouwd.

Naar huidige begrippen was de kwaliteit van mijn eerste digitale foto’s nog laag. Met 1.3 megapixel zouden we nu geen genoegen nemen. Hoewel je dit formaat nog veel tegen komt bij intercom- of bewakingscamera's.

Voor de begrippen van toen hadden de foto's een redelijke kwaliteit, Je moest echter geen wonderen verwachten. Voor foto's die ik op groot formaat wilde afdrukken gebruikte ik liever mijn analoge spiegelreflexcamera.

De mogelijkheden van digitale camera's werden steeds uitgebreider en de kwaliteit van de opnamen natuurlijk stukken beter. Ik heb daar veel en best wel mooie foto's mee gemaakt. En voor bepaalde foto's pak ik nog steeds liever een digitale camera.

Voor de meeste foto's gebruik ik echter de camera van mijn relatief eenvoudige smartphone. Met 50.0 megapixels voldoet die erg goed. Ook heeft die smartphone een afzonderlijke macrolens en mogelijkheden voor bijvoorbeeld panorama-opnamen. 

Trust 550 Powerc@m

Even terug naar de camera uit 2004. Het omgaan met de gemaakte foto’s was toen complexer. Mijn camera had een eigen intern (SDRAM) geheugen van 8Mb. Daar kon je circa 50 van de door deze camera gemaakte foto's in kwijt. 

Je moest de niet oplaadbare batterijen trouwens wel op tijd vervangen. Vooral als er veel geflitst was. Wanneer de batterijen langere tijd leeg waren, was je de foto’s uit het interne heugen namelijk kwijt. 

Gelukkig kon ik een losse SD-geheugenkaart in de camera schuiven. Daarop bleven de foto’s wel bewaard. Voor de rest vergde het gewoon discipline om gemaakte foto’s zo snel mogelijk met de meegeleverde USB-kabel naar je computer te kopiëren.

Nu worden de foto’s van mijn smartphone, vrijwel direct, in de cloud gezet. Geen gemier met kabels, SD-kaartjes of ingewikkelde synchronisatie. Een gemaakte foto is gewoon direct zichtbaar op al mijn digitale apparaten.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.