Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Contant of wilt u pinnen?

Afgelopen week was er een nieuwsbericht dat mijn aandacht trok. Twee ideologisch ver van elkaar verwijderde politieke partijen maken zich zorgen over het verdwijnen van het contant betalen. Volgens hen moet het accepteren van contante betalingen wettelijk verplicht worden.

De vraag “Contant of wilt u pinnen?” was een fors aantal jaren geleden zowat in alle winkels te horen. Bij het pinnen moest er een apparaat in stelling komen. De winkelier voerde het bedrag van de kassa in op zijn terminal en vervolgens kon mijn bankpas door het apparaat dat op de toonbank was gezet. Voor elke betaling moest ik de pincode invoeren.

Tussen mijn eerste pinbetaling en nu zit de nodige tijd. In 1989 werd de mogelijkheid om met je bankpas te betalen algemeen ingevoerd.  Zeven jaar later kwam de chipknip. Voor kleine betalingen hoefde ik de pincode niet meer te gebruiken. Met de invoering van het contactloos betalen werd na acht jaar die chipknip overbodig en in 2015 ook afgeschaft.


Vanaf 2019 kan ik met mijn smartphone betalen. Door mijn telefoon in de buurt van het pinapparaat te houden. Een enkele keer moet ik op mijn telefoon nog de pincode invoeren. Geen contant geld meer en ook geen contact met apparatuur. Dat was vooral tijdens de coronapandemie een uitkomst.

Je zou denken, dat er inmiddels genoeg tijd is verstreken om mensen te laten wennen aan digitaal geldverkeer. Toch zijn we schijnbaar een aantal groepen vergeten in die ontwikkeling mee te nemen. Er werden door de jaren heen zelfs allerhande spookverhalen verteld. Dat hielp niet echt.

Ik hoor het argument “zo lang mogelijk zelfstandig blijven”. Voor de kinderen van de nu inmiddels 90-jarigen die lopen te klagen: Had uw ouders meegenomen in de ontwikkeling van 1990 toen uw vader of moeder nog 57 jaar was! 

Argumenten van budgetbeheer gaan niet op. Budgetteren doe je niet met bankbiljetten. Gebruik een extra bankrekening waarop je wekelijks een bedrag stort voor het levensonderhoud. Je hebt dan elke week een budget voor de dagelijkse boodschappen. De afrekening van de bank laat je zien waar en waaraan je je geld hebt uitgegeven. Je krijgt inzicht in je betalingen.

Teruggaan naar verplicht contant is volgens mij een probleem. Een aantal ondernemers hebben vanwege veiligheid voor hun personeel “pin-only” ingevoerd. Zij moeten dan terug naar de onveilige situatie met kans op berovingen. Het incidenteel gratis parkeren, omdat de pinautomaat het niet doet, zal worden afgeschaft. Je moet contant geld bij je hebben om je auto door de slagboom te krijgen. Apothekers, die desnoods ook een factuur kunnen sturen, worden verplicht om weer een kassa te installeren.

Ik weet best dat er af en toe een pinstoring is. En bij een aantal pinautomaten hapert mijn telefoon en heb ik nog de betaalpas nodig. Ik heb zelfs nog een beetje contant geld in huis. Voor een collecte, rapportgeld, een sponsorloop of voor absoluut noodzakelijke betalingen. 

Grote contante bedragen heb ik niet meer. Grote aankopen zullen bij een storing van het geldverkeer moeten wachten. Volgens mij is dat ook geen ramp. Die storing is meestal van zeer korte duur. Geen spookverhalen alstublieft. Help liever degenen die menen afhankelijk te zijn van contant geld.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.