Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Het plan: Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reageren kan via het contactformulier.

Blauwe envelop
  • Ik ontvang alles wat ik nodig heb voor het controleren of invullen van de belastingaangifte 2022 digitaal. Ook de brief van de Belastingdienst. Op 30 januari. Toen we in Egmond aan Zee op vakantie waren. Zo makkelijk is dat. Ik ontvang dezelfde brief van de Belastingdienst 9 dagen later nog een keer. In onze brievenbus. In een blauwe envelop. En die envelop irriteert mij onderhand flink.

Dat ik belasting moet betalen vind ik niet leuk, maar wel reëel. Hoort bij onze samenleving. Het zou natuurlijk minder mogen zijn, maar leuker kunnen ze het niet maken. Wel makkelijker. Al vele jaren gaan mijn berichten aan de Belastingdienst via de elektronische snelweg. Dat vind ik makkelijk en het is volgens mij goed voor het klimaat. 

Ruim zeven jaar geleden – in 2015 - is het zelfs wettelijk vastgelegd. Berichten tussen belastingplichtigen en de belastinginspecteur mogen uitsluitend elektronisch verzonden worden (art. 3a lid 1 Algemene wet inzake rijksbelastingen). Vanaf die tijd hebben we een verplicht account op MijnOverheid.nl. Daar kun je de Belastingdienst niet de-selecteren. Die doet altijd mee. En ze hebben geen klantenservice waar je je kunt uitschrijven voor de ongewenste post in je brievenbus.

En dus hangt hij op 8 februari weer in de brievenbus. Die vermaledijde blauwe envelop. Ik krijg die brief omdat ik aangifte inkomstenbelasting over 2022 moet doen. Over het hoe schrijft de inspecteur: “U kunt vanaf 1 maart 2023 aangifte doen met de online aangifte op Mijn Belastingdienst of met de aangifte-app.” 

Uiterst positief gesteld, maar elke andere mogelijkheid wordt uitgesloten. En vanaf 1 maart (= complimentendag) kan ik aangifte doen? Het zou leuk zijn als het dit jaar - in tegenstelling tot eerdere jaren -  wel lukt verbinding te krijgen. Dat zou een compliment waard zijn. We gaan het zien. Ik ben er klaar voor.

Aanvulling 1 maart 2023: Aangifte gedaan via website van de belastingdienst. COMPLIMENTEN. Dit jaar is het wel gelukt om op 1 maart aangifte te kunnen doen zonder overbelasting van belastingdienst.nl met slechts één hapering bij de Digid-inlog.


Wanneer ik de aangifte zou willen uitprinten om die naar de Belastingdienst te sturen, staat op die print als eerste tekst: “Eigen kopie, niet opsturen”. Op die print staat geen adres van de Belastingdienst. Ook niet op de digitale brief. Op de papieren brief alleen een retouradres in Heerlen voor PostNL.

De Belastingdienst is zelf door de toeslagenaffaire niet dakloos geraakt. Hij heeft zelfs meerdere grote en mooie daken boven het hoofd. Na enig zoeken op de website vind ik ‘mijn’ belastingkantoor in Arnhem. Met een postadres en een gewoon adres om iets af te kunnen geven aan de balie. 

Opsturen mag volgens de print niet. Dan maar de uitgeprinte aangifte afgeven? Afgeven op de belastingdienst? Ach, dat heb ik net al gedaan. Ik ga straks weer braaf digitaal aangifte doen. Ik ben naïef. Ik blijf hopen dat de belastinginspecteur zich - op enig moment - wel aan de ruim 7 jaar oude wettelijke regeling gaat houden. Ik blijf hopen dat dit de laatste blauwe envelop was. 

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .