Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Alles onder controle

Afgelopen dinsdag verscheen een artikel over onze medische informatie in de NRC. Dat brengt me op gedachten over wie ik een inkijkje in mijn eigen medisch dossier geef. Mijn antwoord op vragen over hoe het met me gaat is vaak net zo algemeen als de vraag zelf. Enerzijds wil je niet aan iedereen uitleg geven over je medische situatie. Anderzijds wil je ook niet liegen.

Het is zo’n algemene vraag: “Hoe gaat het met je?” Mij bekruipt regelmatig het gevoel dat het de vraagsteller niet eens interesseert. Wanneer je maar op een luchtige toon antwoord geeft, maakt het niet eens uit wát je zegt. Een luchtig uitgesproken “Slecht hoor. En hoe gaat het met jou?” levert vaak alleen een reactie over hun eigen situatie. 

Ik heb een oplossing gevonden. Ik geef tegenwoordig het antwoord “Alles onder controle.” Dat volstaat en daarvan is geen woord gelogen. Voor medische aandoeningen ben ik immers ‘onder controle’ van artsen of andere zorgmedewerkers. 

Volgens het NRC-artikel is 80% van de medische informatie van Nederlandse huisartsenpraktijken opgeslagen bij een Canadees commercieel bedrijf. Ik weet dat ook mijn huisarts onder andere gebruik maakt van de in het artikel gewraakte applicatie VIP-Live. De bestuurders van dat bedrijf roepen desgevraagd natuurlijk: “Alles onder controle”.


Voor contact met mijn huisarts gebruik ik de app MedGemak van MijnGezondheid.net (PharmaPartners B.V.). Via tekst en eventueel een foto kan ik mijn huisarts om advies vragen. Geen wachttijden aan de telefoon om een afspraak in te plannen. Geen langdurig verblijf in de wachtkamer op de praktijk. Directe communicatie. Dat scheelt mij, maar ook de huisarts veel tijd.

Digitaal kan ik mijn medisch dossier raadplegen. Inclusief de lijst met voorgeschreven medicatie. Dat is handig als ik een specialist in het ziekenhuis bezoek. Ook sommige andere zorgverleners kunnen dat inzien. Bijvoorbeeld in het weekend als ik naar de huisartsenpost zou moeten. Ik vind dat allemaal reuze handig.

En toch …. . De achter de DigID opgeslagen medische informatie is voor artsen en mijzelf. Je hoopt dat die informatie versleuteld en vooral veilig wordt opgeslagen. De Autoriteit Persoonsgegevens zag na controle geen aanleiding voor een nader onderzoek. Dat stelt mij enigszins gerust. Hopelijk is en blijft digitaal “alles onder controle”.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.